7+1 kérdés és válasz a Múzeumok Nemzetközi Napjával kapcsolatban

Pár hete a gyerekekkel és az egyik kedvenc nagybácsival fagyiztunk budakeszi Fő utcáján. A parkos részen kerestünk egy padot,ahol viszonylag kulturáltan tudunk fagyizni a gyerekekkel.  Erkel Ferenc szobrával szemben foglaltunk helyet. Vígan csurgattuk a fagyit, mikor elment előttünk egy apuka a fiával. A gyermeki kíváncsiság rögtön megkérdezte, kié ez a szobor. Apuka válasza az volt, majd az iskolában megtudod. Puff neki! Most összegyűjtöttem egy-két infót, ha  a gyereked megkérdezné, mi a csuda az a  Múzeumok Nemzetközi Napja, akkor tudj mit felelni!

images

  1. Mikor van a Múzeumok Nemzetközi Napja?

Minden év május 18-án ünneplik.

  1. Kik és mikor találták ki ezt a napot?

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa  határozta el 1977-ben a moszkvai konferenciájukon.

Icom_logo

  1. Mióta szervezik meg ezt a világnapot?

1978 óta.

  1. Mi a múzeumi világnap célja?

„A múzeumok fontos eszközei a kultúrák egymás közti cseréjének. Feladatuk, hogy gazdagítsák a népek kultúráját és segítsék a népek közötti kölcsönös megértést és együttműködést és a béke megteremtését a világ népei között.” forrás

  1. Mi az idei világnap témája?

Minden éveben más-más témát ad az ICOM. 2016-ban a nemzetközi konferencia témája a Múzeumok és kultúrtájak.

  1. Miért ez a téma?

A múzeumok felelősek az emberiség anyagi és szellemi, természeti és kulturális örökségéért, áll a Múzeumok Etikai Kódexében. Ezzel a témával arra akarja felhívni a figyelmet a világszervezet, hogy a múzeumok a saját falaikon kívül is felelősek az emberiség örökségeiért. Az örökségvédő feladataikat a nyílt terepen, az egyes kulturális tájakon is folytatniuk kell!

  1. Honnan tudhatom meg, hogy milyen múzeumi programok vannak a lakóhelyemhez közel?

A magyar múzeumok honlapján  városok, programtípusok, dátumok szerint is lehet múzeumi programot keresni.

+1. Ha gyerekekkel megyek múzeumba, mire figyeljek oda?

Itt megnézheted egy korábbi bejegyzésem, amiben leírtam, mi alapján válasz múzeumot a gyerekekkel. 

 

Juhász Ferenc szavaival kívánok mindenkinek tartalmas múzeumi világnapot!

 

Juhász Ferenc: A múzeumok szerelme

” A múzeumok éppúgy az élet jelentései, mint a természet, mint a társadalmak, mint az ember. A múzeumok éppúgy lét-önmagunkat őrzik, mint a mítoszok, az őskönyvek és az époszok. Nemcsak a természet kőzet-maradványait, a kővé-vált csontokat, tollakat, pikkelyeket, leveleket, virágporokat és koponyákat, nemcsak az ősi tegnap kő-üzeneteit őrzik, de őrzik az emberiség tegnapi-önmagát is: az álmokat, hiteket, vágyakat, mámorokat, bűnöket, önzéseket, tébolyokat, gyalázatokat, szerelmeket és halálokat.

Ha jutok bárhova is a világon: mindíg megnézem a múzeumokat. Önmagamat keresem bennük, titkos létem volt tartalmait. A Föld-lét tegnapi hangjait, amelyek némák ugyan, mint a kő-kürtök, megkövesedett trombiták, amelyeket kőszájjal kő-katona fúj, de ezek a kő-hangok, kő-rivalgások mégis az eleven vér áramlását és bársony-áradását hozzák, az anyag csoda-virágzását, az emberiség-szellem virágzó mámorát.”

 

Jó múzeumozást!

Eszti

 

Kategóriák: Egyéb kategóriaCimkék: ,