Gyerekkel a konyhában

Süssünk sütit!

A gyerekeim nagyon szeretnek ténykedni a konyhában.

A fiam imád az alapanyagokban turkálni. A lányom sokat segít a főzésben egészen kicsi kora óta.  Ahányszor megyünk a férjem mamájához, ő mindig készül valamivel, amit közösen lehet gyúrni, nyújtani, szaggatni.

Nálunk a közös sütés egy kedvelt program, így az őszi szüneti bakancslistánkba is felkerült a közös konyhai móka.

Lássuk a receptet!

Az eredeti receptet egy újságban találtam, sajnos már nem tudom, melyikben.  Amit itt olvashattok, az már az én variációm:

Így készítettem:

Mióta van mérlegem , szeretek mindent pontosan kimérni, de muszáj valamiben spontánnak lennem. Most a lisztekkel játszottam.

  1. A vajat kicsit megolvasztottam, összekevertem a cukorral, MÉZZEL* és a tojással. Alaposan elkevertem, vagyis nem én, hanem Grini, a robotgépem.
  2. Egy másik edényben összekevertem a LISZTET*, sót, sütőport és a fahéjat. 
  3. A lisztes keveréket beleöntöttem a mézes masszába és jól összekevertettem a géppel. 
  4. Kézzel egy gombóccá gyúrtam. Nekem kicsit lágy lett, így betettem a hűtőbe, hogy kicsit dermedjen össze. Tehetsz hozzá még lisztet is.
  5. Addig elővettem a tepsiket, kibéleltem sütőpapírral. A gyerekek kiválasztották a kiszúróformákat. Elővették a nyújtófáikat, beliszteztük a munkalapot.
  6. Kb. negyed órát hagytam a tésztát a hűtőben. (Az eredeti receptben nincs benne ez a hűtős kitérő.)
  7. A tésztanyújtás előtt bekapcsoltam a sütőt 180 fokra, légkeverésesen.
  8. A tésztát szétosztottam a két gyerek között. Mindeni a maga gombócát nyújtotta és szaggatta. JÓL LISZTEZZÉTEK BE a tészta alatt, hogy ne ragadjon le! 
  9. Szaggatás után a sütőpapírra raktuk és aranybarnára sütöttük* a formákat. A tepsiben hagytam kicsit hűlni, mert először nagyon puha. Miután kicsit kihűlt, tálra tettem.

Tapasztalataim:

  • MÉZET Monori Attilától szoktam venni. Tőle tanultam, hogy a mézes süteményekhez a napraforgó méz a legjobb. (Na, most pont az nem volt itthon, ezért kicsit lágy lett a tészta.)
  • A 250 grammnyi LISZTET búzafinomliszt, rétesliszt és graham liszt keverékéből készítettem. (Érzésre, bocsi!)
  • A harmadik tepsinél nagyon hamar aranybarnára sült a süti. 

Tartalmas időtöltést!

Eszti