4 éves a gyereked? Olvass neki állatmesét!

A mesék világának megismeréséhez, megértéséhez sokat olvasom Kádár Annamária vagy Boldizsár Ildikó könyveit.

A négyéves korosztálynak leginkább az egyszerű szerkezetű, ismétlődő részeket is tartalmazó láncmeséket, valamint a rövidebb állat- és novellameséket ajánlják. Ezeknek a  cselekménye egyszerű, a bennük szereplő állatok tulajdonságai és viselkedése is emberi.

Ha többször hallja a gyermeked ugyanazt a mesét, tudja, mi fog következni, kiszámíthatóvá válik a mese és azon keresztül az egész világa, hiszen a mesében szereplő történések elvárásainak megfelelően alakulnak.

Boldizsár Ildikó, Életválságok meséi című könyvében a szorongások és félelmek feldolgozásának kapcsán ír az állatmesékről.

„A legtöbb állat úgy szabadul ki szorult helyzetéből, hogy olyat tesz, amire az ellenfele nem számít. Meghaladja önmagát…” Az állatmeséknek amellett, hogy életbölcsességeket, erkölcsi igazságokat tartalmaznak, nagy szerepük van a feszültségek oldásában. félelmek, szorongások kezelésében és a bátorításban.
Boldizsár Ildikó elkezdte kutatni, miért van ekkora hatásuk ezeknek az állatmeséknek, miért tudnak „zsigeri módon hatni”. Arra jutott,hogy ez a kapocs az ősi időkre vezethető vissza, amikor az állatok még szerves részei voltak az emberi társadalmaknak. Az állatok a létezésért folyó harcban példát mutattak az embernek, az életerő birtokosai voltak. Bár azóta eltelt több millió év, ez a kapocs a kollektív tudatunkban tovább él. Egy-egy állatszereplő kapcsán felismerhetjük személyiségünk hiányosságait, vagy túlműködéseit. 

Miért van az, hogy a 4 éves pici emberkék, ehhez a mesetípushoz vonzódnak leginkább?

Ez a kérdés fogalmazódott meg bennem a könyv olvasása után.
Arra jutottam, talán a 4 éves gyerekek még nyitottabbak erre a mély tudásra, amit az állatmesék hordoznak. Ebben az életszakaszukban az állatok hordozta életerő, a bennük rejlő bölcsesség segíti őket az emberré válásban. Bátorságot meríthetnek ezekből a mesékből ahhoz, hogy merjenek felnőni, hogy olyan dolgot tegyenek, ami szokatlan tőlük: egyre önállóbbak legyenek, egyedül boldoguljanak az életben.

Sokszor érzem  furcsának, nyugtalanítónak az állatmeséket, amikben többször megeszi, megöli, átveri egyik a másikat. Talán ezért szorultak eddig háttérbe ezek a mesék a repertoárunkban. Most, hogy Boldizsár Ildikó szemével nézek ezekre a történetekre, nagy becsben fogom tartani őket. Rögtön elő is kerestem párat az itthoni mesekönyveinkből és oda fogok figyelni, hogy mindig kerüljön egy-egy állatmese is a meseasztalunkra!

Szeretnél te is állatmesét olvasni?

Ezekkel kezd:

A kóró és a kismadár

A nyulacska harangocskája

Tartalmas időtöltést!

Eszti

Felhasznált irodalom: Boldizsár Ildikó Életválságok meséi mesekalauz útkeresőknek, Magvető Könyvkiadó  2016.