Hogyan mesélj és bábozz egyszerre?

A gyerekeim nagyon szeretnek bábozni. Többször elővesszük a bábos dobozt és eljátszunk  egy ismert mesét, vagy rögtönzünk egy történetet.

Megörültem, amikor rátaláltam baniko műhelyében a húsvéti mesefüzetre és a hozzájuk tartozó ujjbábokra. 

A múlt héten meg is hozta a posta. A fiam rögtön a mesefüzetet kezdte nézegetni, vagyis a hátsó lapokon lévő feladatokat. 

Még aznap elolvastuk a mesét is ebéd után. Aztán pedig elszöszöltünk a füzet végén lévő fejlesztő feladatokkal.
A gyerekek rögtön bábozni akartak, de még meg kellett varrnom a szereplőket. Én azt a csomagot választottam, ahol magam varrom meg a bábokat, de lehetett volna kész bábokkal is kérni.

A weboldalon láttam,milyen szépen vannak megvarrva a bábok. Először gondolkoztam azon, hogy előveszem a varrógépet, aztán végül maradtam a jól bevált pelenkaöltérnél. 

Rengeteg dolgom volt az elmúlt pár napban, így amikor  volt egy kis szabad idő a közös játék és a főzés között, akkor varrtam. A lányom le is fotózott. 

Az ujjbábokat csak ki kellett vágnom ebből a filclapból. A filcre valahogy rá van nyomtatva a minta. A döntésben az is segített, hogy Anikó öko-filcet használ az ujjbábokhoz.

Pont úgy néznek ki, mit a mesekönyv illusztrációi! A gyerekeimnek nagyon tetszenek a szereplők, rögtön a szívünkbe zártuk őket. 

Könnyen ki tudtam vágni a mintákat a filcből. 

Az elején majdnem elkezdtem összevarrni az alját, de eszembe jutott, hogy ott dugjuk majd be az ujjunkat. 

Pelenkaöltéssel varrtam össze a bábokat.

Féltem, hogy a nyuszi fülei szétcsúsznak, ezért a feje közepén kezdtem varrni, először az egyik, majd a másik irányba. 

Még varrtam az utolsó szereplőt, amikor a   lányom magától mondta: és akkor most játsszuk el a mesét!

Ezt a húsvéti történetet Nezvál Eszter meseterapeuta írta, nagyon szép a nyelvezete. Érdekes, különleges szavakat használ. Maga a történet könnyen követhető és sok beszédtémára ad teret. A gyerekeimnek nagyon tetszik, az elmúlt pár napban többször kérték, hogy olvassam el. Nekem meg adott egy tojásfestős ötletet!

A lányomnak van egy kedvenc része, amikor az egyik szereplő levelet ír a másiknak. Ezt külön is fel kell neki olvasnom. Rejtély, miért tetszik neki annyira!

Az a jó abban, hogy már a kezünkben van a füzet, mert ezzel is tudunk hangolódni a húsvétra. Lehet, még az oviba is bevisszük megmutatni!

Ha később akadok rá, akkor biztos a nyuszi hozná húsvét hétfőn!

Ma reggel az volt az első, hogy eljátszottuk a mesét. A fényképezőgép volt a kocsi, amin a nyuszi hozta a tojásokat. A spenótmagok volt a festékes zacskó. A kis ládikó meg a festéktartó. És már kész is volt a mese!

Ha szeretnél te is egyet, IDE KATTINTVA tudod megnézni!

 

Tartalmas időtöltést!

Eszti

Kategóriák: Egyéb kategóriaCimkék: ,