Így kösd le az őrjöngő gyerekedet 6 egyszerű lépésben

Miért van az, hogy sokszor minden ok nélkül bekattannak a gyerekeink?

Bocsánat, de erre nem tudok jobb szót mondani.

Vannak olyan napok, amikor számítasz rá, mert fárasztó programotok volt, nyűgös , esetleg beteg lesz, rossz élmény érte, akkor általában megértőbben reagálunk, legalább is én.

Azonban van olyan helyzet, amikor minden előzmény nélkül egyszer csak bevadulnak: Nálunk ilyenkor szekálják egymást, direkt piszkálódnak, percenként sírás van, feleselés, undokoskodás, törés-zúzás.
Amikor váratlanul kerülök hasonló helyzetbe, akkor nem a megértés az első reakcióm, hanem totál beidegesedem
Én is ingerülten válaszolok, kiabálok,  ideges leszek, szóval semmiképpen nem segítek a helyzeten, hanem csak hab a tortán. A cseresznye meg, amikor a férjem meg mindhármunk miatt szintén ideges lesz és akkor jön a családi robbanás!

Az utóbbi időben többször belefutottam ilyen váratlan helyzetbe,  ezért elhatároztam, hogy felvértezem magam. Összegyűjtöttem azokat a trükkjeimet, amit hasonló helyzetekben alkalmazni szoktam. 
Remélem,a váratlan helyzetekben is hamar eszembe jut, hogy használjam őket!

1.lépés- Tudatosítás!

Tudatosítsd magadban, hogy ez egy gáz helyzet és ha te is beidegesedsz, akkor csak rosszabb lesz. SZÓVAL, NAGY LEVEGŐ!! Be. Ki.

2.lépés- Próbáld meg kitalálni a miérteket!

A legtöbb őrjöngős helyzetnek meg van az oka (fáradság, megbántottság, éhség).  Nekem sokat segít, ha tudom, a gyerekek miért is viselkednek így. 
Ha a legrosszabb következtetésre jutsz, hogy semmi oka és mégis…, akkor tudod legalább, hogy a legnehezebbel állsz szemben.

3.lépés-Figyelemelterelés hanghatással!

A gyerekek tuti arra számítanak, hogy most biztos üvölt majd anya-apa, és meglepődnek majd, ha nem így lesz!

– Változtass a hangszíneden: Nálam ez egy magas mézes-mázos hang, a lényeg, hogy a beszédhangomtól eltérő. Dörmöghetsz is, ha épp ahhoz van kedved!
Hangerő váltás a megfelelő szöveggel:

Suttogás és kedves szavak: Tündérkéim, hát mi történik itt? VAGY Katonás hang és rövid kérdés: A teremburáját, hát mi folyik itt?

4. lépés- Használd a humort!

Az elváltoztatott hangomhoz társul egy totál debil szöveg:– Édes Tubicáim, hát mi folyik itt? Csak nem belétek költözött a rosszaságmanó?
A suttogáshoz és az emelt hanghoz is vicces szöveget gondolok ki, vagy úgy mondom. Képzeld el magad, mint anyamackó, vagy egy varázserővel bíró tündér és HAJRÁ!

5. lépés- Testi érintés!

Egy ölelés, simogatás mindig jó hatással van mindenkire, akkor is, ha nem épp ez a fő szeretetnyelvünk. 
Vagy egy kis csikizéssel megkeressem a rosszaság manót, vagy egy kiadós ölelgetéssel, simogatással próbálom oldani a helyzetet. 

6. lépés- Lekötni őket valamivel!

Fontos, hogy a gyerekekkel együtt csináljunk valamit!
Nálam nem volt eredményes és hamar visszaesést tapasztaltam, ha a dögönyözés után elküldtem őket magukban játszani. Ilyenkor szükség van a személyes anyai-apai jelenlétünkre!
Ha tudod a kiváltó okokat, akkor elmentek valamit enni, vagy gyorsan ágyba dugod őket, ha nem akkor kell valami, amivel lefoglalod az energiáikat.

Mivel kösd le őket?

A lényeg, hogy rögtön lehessen vele foglalkozni! Készíts magadnak egy listát, az ilyenkor bevethető titkos fegyverekről.

Írd meg a te leszerelési praktikáidat kommentben!

Tartalmas időtöltést!

Eszti

Kategóriák: Egyéb kategóriaCimkék: