Játékos tanulás/ Kirándulunk!

Amikor kirándul a család, kihasználhatod a természet adta lehetőségeket egy kis plusz játékra! Ha van kedvetek válasszatok az alábbi játékok közül, ha nincs, akkor csak élvezzétek a friss levegőt!

Az itt felsorolt játékok mindegyikénél tartsátok szem előtt, hogy vendégek vagyunk a természetben. Hívd fel a gyerekek figyelmét, vigyázzanak a növényekre, állatokra. Ne tépdessenek leveleket, ne tördeljenek élő faágakat. Főleg olyan dolgokat vizsgáljatok meg, amit a földön találtok.  

A.) Használjátok az érzékszerveiteket!

1. Hallgassatok!

– Csukjátok be a szemeteket és hallgassátok a titeket körülvevő természetet. Nagyobb gyerekek fel is írhatják, mit hallottak, utána együtt megbeszélhetitek. Hátha lesz olyan, amit csak egyikőtök hallott! – Feküdjetek le a fűbe és hallgassátok, hogy nő a fű, mit mesélnek nektek a hangyák. – Ti is kelthettek hangokat! Bemehettek a fák közé és mehettek ott, mintha medvék, vagy vaddisznók lennétek, de osonhattok is mint az indiánok.

2. Szagoljatok!

– Szagoljatok meg mindet, ami az utatokba kerül: fakérget, mohát, tobozt, bogyókat, szétmorzsolt leveleket, nedves talajt. Mire emlékeztet titeket?

3. Tapintsatok!

Simogassátok meg a fák kérgét, levelét, virágok szirmát! Gyűjtsetek terméseket, kavicsokat a földről! Az egyikőtök csukja be a szemét, a másik tegyen bele egy gyűjtött dolgot a tenyerébe, amit próbáljon meg tapintással kitalálni.

4. Nézzetek!

– Kémleljetek befelé a sűrű erdőbe, hátha észrevesztek egy vadat. Ahhoz azért az is kell, hogy csöndben menjetek. – Nézzetek szét egy magaslatról, nézzétek meg, milyen kicsinek látszanak a távoli helyek. – Vizsgáljátok meg közelebbről a kisebb állatokat, pl. egy csigát.  

B.) Gyűjtsetek leveleket!

– Gyűjtsetek különféle formájú lehullott leveleket! Otthon felragaszthatjátok egy papírra, készíthettek belőle képet. Ha érdekel titeket, keressétek ki  a növényhatározóból, melyik fának a levele. – Készíthetsz előre  egy  faleveles színezőt! (ötletet itt találsz) Keressétek meg az erdőben az eredeti leveleket. Ragasszátok fel a papírra, vagy egy pihenő alkalmával színezzék ki a gyerekek a leveleket a valóságnak megfelelően. – Gyűjthetnek a gyerekek bizonyos szabály szerint leveleket: sima szélűeket, csipkézett szélűeket. Levélgyűjtésre kiválóan alkalmas, ha kétoldalú ragasztóval vonsz be lapokat. A gyűjtögetéskor csak le kell szedned a védőrészt és már ragad is a papír.  

C.) Válassz fát!

Eljátszhattok azzal, hogy kirándulás közben kiválasztotok magatoknak egy fát. Mondjátok el a többieknek, miért választottátok. Ha egy helyről választotok még viccesebb lehet, hogy egyben látjátok apa-fát, anya-fát és a gyerekek fáit.  

D.) Erdei mese, vers

Keress otthon mesét, verset, ami az erdőről szól. Elmesélheted nekik pihenő közben, vagy ha fejből is megy, akár menet közben is. Ha nagyobbak a gyerekek, Wass Albert Tavak és erdők könyvét ajánlom szeretettel.  

E.) Szerepjáték

Játsszátok el, hogy erdei állatok vagytok! Válasszatok magatoknak egy állatot, aki lenni szeretnétek, vagy amit út közben láttatok. Játsszátok el a járását, hogy szerez élelmet, hol lakik, mit eszik. Barátságban él e a többi megszemélyesített állattal, vagy ellensége.  

F.) Tájékozódás

Jó, ha visztek magatokkal térképet az útra! Mutasd meg induláskor a gyerekeknek a térképet, hol vagytok, hova fogtok eljutni. Add bátran a kezükbe, hadd nézzék ők! Beszéljétek meg, mit jelentenek az útjelek, ti melyiket követitek. Már az egészen kicsikkel is lehet turistajel- keresést játszani, nagyon szeretik, és így kisebb az esélye, hogy elnéztek egy jelölést!  

G.)Énekek, versek

Ha már elég állatot láttatok, akkor elkezdhettek dalolni! Énekeljetek olyan dalokat, amit a gyerekek szeretnek és ismernek, de taníthatsz nekik új dalt is az út során. Az éneklés az egyfajta ritmust a gyaloglásnak, ami segítheti a fáradt gyerekvándorokat. Remek alkalom a kirándulásra, ha verseltek. Szavald el nekik kedvenc versedet, készülj eggyel, amit meg is tanultok.  

H.) Ehető, mérgező

Ha bogyós bokorral, gombával találkoztok érdemes felhívni a gyerekek figyelmét, hogy nem minden piros bogyó ehető és nem minden gomba kerül a paprikásba, sőt! Ha nem vagy biztos magadban, akkor legyen nálad növényhatározó. Abból meg tudod nézni, az adott piros bogyó ehető, vagy sem.  

I.) Gyűjtsd össze!

Készülj úgy, hogy legyen nálad kis zacskó, vagy kiskosár. Gyűjtsenek bele az utatok során a földön talált dolgokat a gyerekek, amik megtetszenek nekik. Otthon készíthettek belőle kiállítást, vagy a gyűjtemény alapján el tudják mesélni a gyerekek, merre jártatok.  

J.) Egy kis meditáció…

Van, amikor a gyerekek nagyon belelkesednek és kezdenek túlpörögni, akkor ezek a játékok segíthetnek megnyugtatni testüket, lelküket. Állítsd meg a gyerekeket. Kérd meg őket, csukják be a szemüket, majd csinálják, amit mondasz nekik. Nagyon nyugodt, lágy hangon meséld el nekik, hogy válhatnak fává: „A lábfejek lassan belelőnek a talajba. Egyre mélyebbre hatolnak a talajban víz után kutatva. Egyre szerteágazóbb gyökérré válnak. A lábak összenőnek törzs lesz belőlük, érzed, ahogy áramlik benned a tápanyag fel és le. A lábakon lassan egyre vastagabb kéreg képződik. A karjaid ágakká válnak és hatalmas lombkoronát alkotnak. Érzed, ahogy a szél belekap a kis ágakba és hajlítja őket balra, jobbra…”