Vitaminokkal az egészségért/ Interjú a Gyerekvitamin blog szerzőjével

Interjút késztettem  Varga-Hajagos Anikóval a Gyerekvitamin blog szerzőjével.

vitamins-26622_640

  1. Hogyan jött az életedbe a gyerekvitaminok világa? Miért kezdtél el ezzel foglalkozni?

A gyerekvitaminok utáni érdeklődésem a kisfiam megszületése után közvetlenül kezdődött. A szakkönyvek azt tanítják, hogy a csecsemő számára nincs szükség vitaminpótlásra (kivéve a D és K-vitamint) addig, ameddig a baba kizárólag anyatejet kap. Ez az elmélet nálunk az első hónapban megdőlt, ugyanis már ekkor tápszeres pótlásra volt szükség. Ekkor kezdődött a megszállott információéhségem a vitaminok gyermekekre gyakorolt hatásairól, az immunrendszer megfelelő működésével, a gyermekek egészségének megőrzésével kapcsolatban. A legjobbat szerettem volna kisfiamnak nyújtani és mindent meg akartam tudni arról, hogy hogyan tudom immunrendszerét természetes módszerekkel erősíteni. Nem volt könnyű dolgom, mert az interneten sok ellentétes információt találtam, amikor pedig a gyerekorvost és védőnőt kérdeztem, ők is mást mondtak. Nem adtam fel és tovább kutattam, ami jó döntésnek bizonyult, mert sok szülő küzd hasonló problémával és őket is érdekli a valódi megoldás. Célom, hogy minél több hiteles és pontos információval szolgáljak a blogon keresztül azoknak a szülőknek, akik válaszokat keresnek a kérdéseikre.

Immunerősítés ősszel-télen:

  1. Beköszöntött az ősz. Mire figyeljünk oda gyerekeinknél, hogy ebben az időben is egészségesek maradjanak?

Nyáron egyszerűbb dolga van a szülőnek, mert sokkal könnyebb vitamindús és friss zöldséghez, gyümölcshöz jutni és a szabad levegőn is több időt tölthet a gyermek. Ősszel és télen érdemes még nagyobb hangsúlyt fektetni a változatos étrendre, hogy minél több tápanyaghoz hozzájusson a kicsik szervezete. Ha van rá lehetőség, akkor helyi termelőtől szerezzük be az alapanyagokat. Használjuk ki az idényzöldségek adta lehetőségeket, ilyenkor például süthetünk esténként tököt, ami nem csak nagyon egészséges, de nincs is annál jobb, mint amikor a sütőtök illata átjárja a konyhát, felmelegítve ezáltal, testet-lelket. Az egészséges táplálkozás mellett a hideg időben is szükség van a szabadban eltöltött időre. Már napi fél óra séta a friss levegőn is hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. Amikor beköszönt a fűtési szezon, akkor a párásításra is figyelmet kell szentelni. A száraz levegő a nyálkahártyák irritációját okozhatja, amely teret enged a felső és alsó légúti panaszoknak. Szeptember beköszöntével, amikor nem éri annyi napfény gyermekünk bőrét, ne feledkezzünk meg a D-vitamin-pótlásról sem.

  1. Mit tudunk tenni, ha gyerekünk mégis beteg lesz? Hogyan tudjuk minél jobban megerősíteni a betegségtől legyengített szervezetét?

Minden esetben kövessük az orvos utasításait! Ha a gyermeknek antibiotikumra van szüksége, akkor a bélflóra helyreállítására probiotikumot szükséges adni, már az antibiotikum-kúra megkezdésétől. Célszerű olyan probiotikumot választani, amely nem csak egy, hanem többféle probiotikus törzset tartalmaz, ami képes eljutni a vastagbélig, tehát ellenáll a gyomorsavnak és emellett prebiotikumot is tartalmaz. A probiotikum szedése azért olyan fontos, mert az immunrendszer működésének 70%-a a bélrendszer állapotától függ. A C-vitamin fokozza az immunrendszer működését, ezért betegség idején is ajánlatos a szedése. Sokszor a háziorvos kisebb gyermekeknek Calcimuscot, azaz kalcium tartalmú gyógyszert ír fel. A kalcium felszívódását nagyban elősegíti a D- vitamin, ezért ilyenkor még nagyobb szerepe van a D-vitamin bevitelének. Megfázás esetén a citromos, mézes tea is jótékony hatással van a szervezetre, és valljuk be, fájó torok esetén nekünk felnőtteknek is jól esik ez a finom kényeztetés. Fontos tudni, hogy egy éves kor alatti gyermeknek, nem szabad mézet adni!

A vitaminok szedéséről, adagolásról:

5125876899_9a37de07cb_b

  1. Hány éves kortól ajánlod a vitaminokat gyerekeknek?

A vitaminok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet kialakulásához és fenntartásához, ezért már a fogantatás pillanatától elengedhetetlen a megfelelő vitaminellátottság. Várandósság alatt és anyatejes táplálás mellett, az édesanyának kell odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségű vitamint juttasson a szervezetébe. A babák számára kifejlesztett tápszerek ma már annyira korszerűek, tartalmazzák azokat a vitaminokat, amelyekre egy csecsemőnek szüksége van, ezért egy egészséges babának nincs szüksége külön vitaminpótlásra. Két-három éves korban, amikor a gyermek először közösségbe kerül, célszerű elkezdeni az immunrendszer támogatását valamilyen vitaminkészítmény segítségével.

  1. Milyen a jó gyerekvitamin?

Kérdezhetnénk azt is, hogy mitől jó egy vitamin, mert tulajdonképpen ugyanazoknak a kritériumoknak kell megfelelnie, mint egy gyerekvitaminnak. Az én elvárásaim alapján az alábbi szempontoknak kell megfelelnie egy jó készítménynek. –          Természetes alapanyagokból készüljön, tehát ne legyen szintetikus! –          Ne tartalmazzon cukrot, sót, tartósítószert, mesterséges ízesítő- és színezőanyagokat! –          A hatóanyagok minél nagyobb arányban szívódjanak fel! –          Megbízható forrásból származzon, és OÉTI regisztrációval rendelkezzen! –          Legyen a gyermekek számára könnyen bevehető, ne legyen a szülőnek rémálom a vitamin beadása! –          Igazodjon minden igényhez, aki a folyékony formát kedveli, azoknak is legyen miből választani! Sok gyermek nem hajlandó semmilyen tablettát megenni. –          Végül, de nem utolsó sorban az ára sem elhanyagolható szempont. Legyen megfizethető, de jó minőségű, tehát az ár-érték arányt kell vizsgálni a fentebb felsorolt kritériumok alapján.

  1. Hogyan lesznek hatékonyak ezek a készítmények?

Akkor hatékony egy étrend-kiegészítő, ha a lehető legnagyobb arányban fel tud szívódni. Ásványi anyagok esetében elengedhetetlen feltétel a kelát kötés. Ennek a kémiai kötésnek köszönhetően válnak az ásványi anyagok emészthetővé. Ennek oka, hogy az emberek többségénél a szervezetben a természetes kelátképzés nem tud végbemenni, ezért az ásványi anyag nem szívódik fel. Ha a vitamin készítmény már ebben a formában tartalmazza az ásványi anyagokat, a felszívódás is hatékonyabb. Vízben oldódó vitaminok esetében pedig válasszuk a folyamatos felszívódású jelzővel ellátott készítményeket. Ez azért hasznos, mert ha pl. C-vitaminból egy nagyobb dózist veszünk be, akkor abból csak annyi szívódik fel, amennyire éppen a szervezetnek szüksége van, a többi pedig a vizelettel távozik. Ha folyamatos felszívódású készítményt választunk, akkor az biztosítja a szervezet számára a folyamatos vitaminellátottságot.

  1. Van valamilyen praktikád, hogyan lehet bevenni ezeket?

A gyerekvitaminokat úgy készítik a gyártók, hogy azt a gyermek szívesen fogyassza, ettől függetlenül vannak olyan esetek, amikor nem fogadja el a gyermek. Mindenkinél más válik be, de itt is fontos a példamutatás és a rendszeresség. Minden nap ugyanabban az időben adjuk oda a vitamint a gyermeknek, amikor mi magunk is bevesszük.

A vitaminokról:

pill-316600_1280

  1. Hideg időben C-vitamin szedését ajánlják. Aszkorbinsav vagy C-vitamin?

Ha ebben az esetben C-vitamin néven magára a vitaminra gondolunk és nem az étrend-kiegészítőre, ami tartalmazza a vitamint, akkor azt mondom, hogy teljesen mindegy. Az aszkorbinsav a C-vitamin kémiai neve, tehát ugyanarról beszélünk. Azonban nem mindegy, hogy C-vitamin készítményt vásárolunk vagy egyszerűen csak aszkorbinsavat. Egy jó minőségű, természetes alapanyagokból készült C-vitamin tabletta, nem csak aszkorbinsavat (C-vitamint) tartalmaz, hanem olyan értékes tápanyagokat is, amelyek elősegítik a vitaminok hasznosulását és felszívódását. A hasznosuláshoz nem elegendő maga a vitaminmolekula, – ez esetben az aszkorbinsav -, mellette sok más anyagra is szükség van, mint például bioflavonoidok, enzimek és koenzimek.

  1.  Mennyi a gyerekek számára szükséges napi bevitel?

Az étrend-kiegészítők hatóanyagának mennyiségi táblázatát az Országos Élelmezés- És Táplálkozástudományi Intézet honlapján lehet megtalálni.  Érdemes tudni, hogy az Európai Unióban lévő szabályozás ezeknek az értékeknek a 10-100 szorosát is engedélyezi. A szakemberek között sincs ezügyben egyetértés, azonban a Magyarországon értékesített készítmények forgalmazóinak a hazai szabályozást kell figyelme venni.

10. Lányom 2 éves, szedjük a D-vitamint, mert a doktor néni azt mondta. Miért olyan fontos ez 3 éves korig? Utána nem kell már szedni?

A gyermekorvosok a baba megszületésétől kezdve ajánlják a D-vitamin-pótlást, mert az anyatejben nagyon kis mennyiségben fordul elő. A D-vitamin-hiány angolkórhoz vezethet, és a kalcium sem tud megfelelő mértékben felszívódni nélküle. A D-vitamin jótékony hatással van a csontok, a fogazat és az izmok fejlődésére, emellett elősegíti az immunrendszer megfelelő működését. A jelenlegi ajánlások szerint egy éves kor felett nyáron nem szükséges a D-vitamin pótlása, mert a szervezetünk is képes előállítani a bőrünket ért napsugárzás hatására, azonban érdemes elgondolkozni azon is, hogy a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által elvégzett első országos reprezentatív D-vitamin-szintmérő kutatás legfontosabb megállapítása szerint a magyar lakosság 95 %-a D-vitamin-hiányos. Számomra megdöbbentő ez az adat, ezért hangsúlyozom a blogon is oly sokszor, hogy nem elegendő csak 3 éves korig pótolni a D-vitamint. Azt szoktam javasolni a szülőknek, hogy ne csak a gyermekeik egészségére vigyázzanak, hanem a saját magukéra is, ezért minden életkorban szükséges pótolni ezt a létfontosságú vitamint!

11.  Hol szerezhetjük be ezeket a vitaminokat?

Ha igazán jó minőségű és természetes alapanyagokból készült étrend-kiegészítőket szeretnél a család tagjainak és saját magadnak is, akkor az alábbi weboldalon nyugodt szívvel megrendelheted!

www.vitaminbirodalom.com

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Keresd fel Varga-Hajagos Anikó  Gyerekvitaminokról szóló oldalát!

Immunerősítésre fel!

Tartalmas időtöltést!

Eszti