12 gyerekkönyv kicsiknek

A múltkori cikkemben arról írtam, milyen szempont szerint válassz mesekönyvet.  Ígérem, írok még arról, milyen további szempontok segíthetnek  a döntésben, de most fogadd szeretettel a személyes ajánlómat:

1.

 

Ezt a könyvet már a kezdetektől használtam. A lányom másfél éves lehetett. Innen olvastam az Icinke-picinkét, A kis kakas gyémánt félkrajcárját, A kóró és a kismadarat, meg az állatbeszédes versikéket. 
A gyerekek 2-3 éves korban szeretik az állatmeséket, meg azokat, amikben ismétlődés, visszatérő motívumok vannak.
Mivel ebben a könyvben kevés a kép, ezért megtanultam kívülről a meséket (Tudom, durván hangzik, de ha sokat olvasod, a fejedbe megy. Jó agytorna!). 
A kiskakashoz meg felhúztam a kezemre a kakasbábot és azzal együtt meséltem.

 

 

 

 

2. 

 

 

 

Több Boribonunk is van. Egyszerű képek, rövid szöveg, gyerekeim szeretik. 

 

 

 

 

 

A fiam ebből a könyvből a borítóbelsőt nagyon szereti. Kezdetben ő rámutatott a képekre én meg megmondtam, mi a neve. Most én mondom a szót, ő mutatja.

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

Ebből a sorozatból majdnem mindegyik meg van. Főleg azért, mert oda vagyok a rajzaiért. A történetek is gyerekvilágból valók. Kisnyuszinak testvére születik, elveszik, világgá megy, rettentő irigy, de megbánja.

 

 

 

 

 

 

 

 

4. 

 

 

 

 

A kis egér története is belefér az állatos mesék körébe. Ezt idén karácsonyra kaptuk, mindenki nagyon szereti. A története olyan meghitt, a rajzai meg tündériek. Nagyon szeretjük az apró részleteket bogarászni!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5-6.

 

 

 

Ezt a két könyvet a verses meséje miatt szeretjük. A lányomnak (most 5 éves) az utóbbi években lett kedvence. A dallamossága és a képek miatt a 3 éves fiamat is leköti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. 

 

 

Ehhez a könyvhöz meg kellett érnünk. Főleg nekem. A lányom 4 éves kora körül kapta. Akkor már végighallgatta a meséket, de az egyedi nyelvezete miatt nekem nehéz volt olvasni. Egykét alkalom után azonban megtörtént a varázs: Elkezdtem élvezni Méhes Károly különleges nyelvezetét és beszippantott minket Kitkat világa! 

 

 

 

 

 

Az illusztrációk is egyéniek, de nagyon tükrözik ezt a mesei világot. 

 

 

 

 

8. 

 

 

A lányommal sokáig jártunk Ringatóra. Én nagyon szerettem, mert mindig találkoztunk ott az ismerős anyukákkal. 
Ezt a könyvet főleg a lányom szereti. Nagyon egyediek a mesék és olyan jók benne a zenés betétek. Mese közben rengeteg tudást is ad a hangszerekről, zenélésről. 

 

 

 

 

9. 

 

 

Ezt a lányom 4 évesen kapta, amikor óvodába ment, de sokáig nem érdekelte. Most 5 éves kora körül kérte többször ezeket a meséket. Itt már kevesebb a rajz, több a szöveg, de egy igazán valós ovis világot kapunk olvasás közben. Sokat segített nekem, hogy a mesék kapcsán tudtunk a lányom ovis életéről is beszélgetni.

 

 

 

 

 

10.

 

 

Ezt a könyv idén karácsonykor érkezett. A rajzai miatt a fiam is szereti, de a lányomnak választottam. 

A mese kapcsán nagyon jól lehet beszélgetni a játékok szeretetéről, megbecsülésről, értékekről.

 

 

 

 

 

11. 

 

 

 

Ezt a két könyvet a végére hagytam, mert nem szokványos mesekönyvek. A majmos szerelem volt első látásra. (Tudom, tudom, furcsa az ízlésem!) Még a gyerekek születése előtt megvettem és vártam és vártam és vártam, mikor fognak rákapni. Hát…. a lányom most szerette meg, de most nagyon. Ehhez az is kellett, hogy a könyvben szereplő kis köszönéseket beleágyaztam egy rövid történetbe és igyekeztem vicces hangon megeleveníteni a szereplőket.

 

 

   

 

A fiammal a színeket szoktam ennek a könyvnek a segítségével megmutatni. 

 

 

 

12. 

 

 

 

Ez a könyv is a gyerekek születése előttről meg van. Most szerették meg ezt is. Én szeretem benne, hogy egy  lap egy színvilág. Az állatokról meg jókat lehet beszélgetni. A vicces dolgok és tények szuper elegye.

 

 

 

 

       

 

Meg van nektek valamelyik?

Szeretnél még meseolvasás témáról olvasni? 
Itt a jó mesekönyvről írtam.

Itt pedig arról, hogy is kezd neki az olvasásnak.

 

Hasznos volt, amit olvastál? Oszd meg, hogy más is megismerhesse!

Jó olvasást!

Eszti