Top 7 nevelési elv, amit átvettem a Diadal című filmből

Nemrég láttam a Diadal című filmet.

Ha még nem láttad, akkor előbb nézd meg, aztán olvasd tovább a cikket! A cikk szpojlereket tartalmaz!

forrás: port.hu

A film valós történetet dolgoz fel, egy általános iskolai tanárról szól. Miután Ron Clark úgy érzi, új kihívásokra van szüksége, New Yorkba megy, hogy Harlemben taníthasson. Sokáig nem kap állást, majd az első adandó alkalmat megragadja, csak hogy végre újra gyerekek között lehessen. Egy rettenetes osztályt kap, ahol a legtöbb gyereknek szörnyű a magatartása és rosszak a tanulmányi eredményeik.
1 év kemény munkájával Ron eléri, hogy minden megváltozzon ebben az osztályban.

Találó a film magyar címe, mert a diadal  átvitt értelemben valamely törekvés, célra törés, terv ragyogó érvényesülését, megvalósulását, győzelmét jelenti. Ez a történet pont erről szól. Hogyan viszi Ron Clark győzelemre az osztályát: hogyan fogadtatja el szabályait, hogyan érnek el év végén jó eredményeket.

Nagy lelkesedéssel néztem ezt a filmet,mint pedagógus, de most arról szeretnék nektek írni, amit szülőként megmozgatott bennem.

Mi szülők vagyunk  gyerekünk első számú tanítómesterei, így Ron Clark pedagógiai fogásait mi is magunkévá tehetjük, hogy a gyerekünk nevelése sikeres legyen.

7. Szabályokat állított fel.

Ron összeírt 55 dolgot, amit fontosnak tartott ahhoz, hogy együtt tudjon működni a diákjaival, megteremtse a megfelelő környezetet a tanulásra. Maga Ron írja a könyvében (The Essential 55), hogy a gyerekek akkor érzik magukat biztonságban, ha szabályok irányítják, segítik az életüket.
Ha engedékeny vagy, lehetsz jó fej anya vagy apa, de nem fognak tisztelni a gyerekeid.
Ha a gyerekek egy rendszerben élnek, jól meghatározott szabályok között, akkor biztonságban érzik magukat.  Akkor vagy a legjobb szülő, ha tisztelnek és szeretnek is téged! Azaz szabályokat adsz, közben meg jófej is vagy.

6. Hitt a tanítványaiban!

Az első perctől kezdve, hogy belépett az osztályterembe hitt a gyerekekben, abban, hogy bármit el tudnak érni, amit akarnak!
A gyerekeinknek azt kell érezniük, hogy hiszünk bennük, hiszünk abban, hogy fel tudnak állni, fognak tudni beszélni, megfelelő barátokat választanak maguknak, jó eredményeket érnek el az iskolában!

Higgy a gyerekedben és éreztesd vele, hogy bármit elérhet, amit csak akar!

5. Álmokat adott.

Az egyik házi feladatnak azt kérte az osztályától, írják le, ki miről álmodik, mit szeretne az élettől. Persze az elején senki nem készítette el ezt a házi feladatot, de ahogy telt az idő, úgy kezdték el elmondani neki az álmaikat.

 Hagyd a gyereked álmodozni, had akarjon tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász lenni!

Az álmaink, vágyaink visznek minket előre az életben.
Ron fontosnak tartja, hogy úgy neveljük a gyerekeket, ha akarnak valamit, akkor teljes erőbedobással harcoljanak érte. Tegyenek meg mindent, hogy valóra váltsák az álmaikat.

4. Elérhető volt.

Ron  megadta a telefonszámát a diákoknak, ha elakadnak a házi feladattal, nyugodtan hívják fel őt.

Te is legyél elérhető a gyerekednek a nap 24 órájában, hogy bátran fordulhasson hozzád, ha problémája van. Érezze azt, hogy tőled mindig kérhet segítséget, támogatást!

3. Elismerte, folyamatosan dicsérte tanítványait.

Büszke vagyok rád!- hangzik el többször a filmben. Mindenért megdicsérte a tanítványait. Figyeld meg te is a gyerekedet és dicsérd meg, annyiszor, ahányszor csak lehet! Szárnyalni fog tőle. Még jobb, ha ki is emeled: miben vagy rá büszke.

Kattints a képre és töltsd le!

2. Volt, hogy hibázott.

Clarknál egy idő után elszakad a cérna, és jól megrázza az egyik diákja padját, míg az benne ül, majd kimegy a teremből. Baromi rosszul érzi magát, de másnap visszamegy és kezdi elölről.
Mindannyian emberek vagyunk, lehetünk idegesek, kiakadhatunk, de soha ne adjuk fel. Menjünk oda a gyerekünkhöz, kérjünk tőle bocsánatot és folytassuk.

1. Nem hagyta magát kiégni.

Amikor már unalmas volt a vidéki iskolában tanítania, elment új kihívásokat keresni. Azért találja ki 55 szabályát, mert neki az volt fontos, hogyan tud ő eredményes lenni. A harlemi iskola után megalapította saját iskoláját, a The Ron Clark Academyt.

Fontosnak tartom, hogy ne csak anya- apa legyél otthon. Legyél feleség-férj. Legyél üzletasszony-hentes. Tervezz magadnak személyes időt,amiben feltöltődhetsz, kipihenheted magad, hogy újra lelkesedéssel vesd bele magad a gyereknevelésbe!
Ha zavar valami a gyerekekkel, mert nem úgy mennek a dolgok otthon, ahogy te szeretnél, akkor változtass rajta. Találd ki, mit vársz el a gyerekeidtől, mit szeretnél, hogyan viselkedjenek. Alkossátok meg a saját szabályaitokat! Ha elkészült, már csak be kell tartatnod őket!

Ron Clark utolsó szabályával búcsúzom:

„Úgy neveld a gyereket, hogy a lehető legjobb ember legyen.”

Tartalmas időtöltést!

Eszti