A Föld órája gyerekekkel

2007 óta minden márciusban egy órára kialszik a díszvilágítás a világ legtöbb nagyvárosában. Egy helyi ausztrál kezdeményezésnek indult, mára már egy világméretű önkéntes akcióvá nőtte ki magát.

Mi a Föld Órája?

Minden év március utolsó szombatján arra kérik a résztvevőket, hogy kapcsolják le a fölösleges világítást és áramtalanítsák a készülékeket.

Idén 20:30-21:30-ig tart nálunk a Föld Órája.

A sötétség félelmetes a gyerekeknek, de ez az egy óra sokban hozzájárulhat az ő környezettudatos nevelésükhöz. Remek alkalom, hogy beszélgessünk velük a túlfogyasztásról, környezetszennyezésről.
Írom ezt én, akiknél még egyszer sem jött össze, hogy egy évben, egy nap, egy órájában lekapcsoljuk a lámpákat, pláne a számítógépeket a házban.
A másik problémám mindig az volt, hogy ilyenkor már aludtak a gyerekek.

Maga a kezdeményezés fontosabb, mint az időpont, így idén elhatároztam, hogy a gyerekekhez igazodva emlékezünk a Föld Órájára.

Beszélgetős témák, játék ötletek

Hogyan hozzátok közelebb a gyerekekhez ezt a témát? Összegyűjtöttem egy-két ötletet:

  • A Föld órája kapcsán beszélgethettek, miért jó ez a Földnek, miért fontos védeni az energiaforrásainkat.
  • Mesélj a gyerekeknek a Földről,aki már év milliók óta kering és otthont ad az embereknek. Ilyenkor 1 órára kicsit megpihenhet.
  • Visszamehettek a régi korokba,amikor még nem volt villany, csak gyertya és tarthattok gyertyafényes vacsorát.
  • Nézegessétek ezt a képet és keressétek a különbségeket!
  • Együtt végigmehettek a lakásban és megnézhetitek, hol ég feleslegesen a villany, mit lehet áramtalanítani.
  • Ha már lefekvéshez készülődtök, olvashattok zseblámpával mesét a gyerekeknek.
  • Együtt elolvashatjátok a Föld Órája Esküt:

Föld Órája Eskü

Én, a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre. A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm. Az energiatakarékosságra mindennap odafigyelek. A tudatosságot a vásárlásaim során is komolyan veszem. Az otthonomban, a munkahelyemen, és mindenütt, ahol megfordulok, figyelek arra, hogy a tudatos fogyasztás határozza meg lépéseimet, és a környezetemet is erre ösztönzöm.

Március 24-én este 20:30-kor lekapcsolom a felesleges fényeket, és csatlakozom a Föld Órája közösségéhez. Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem. Hiszek benne, hogy együtt lehetséges!

A Föld órája oldalon csatlakozhattok ehhez a kezdeményezéshez. Itt további kihívásokkal várnak titeket!

Tartalmas időtöltést!

Eszti