Jeles napok októberben

Hogyan segítenek a jeles napok, ünnepek tartalmassá tenni a gyerekekkel való közös időt? Olvasd el a cikket és megtudod!

Kezdő anyukaként folyton a netet bújtam, hogy ötleteket gyűjtsek, mit is játsszak, alkossak a gyerekemmel közösen,hogy töltsük el tartalmasan az időnket.

Aztán visszanyúltam a gyökerekhez, az évszakokhoz, ünnepekhez kapcsolódó jeles napokhoz, szokásokhoz.

A magyar hagyományok mellett számos, ünnep, világnap is színesíti a palettát, amiből kedvem, a gyerekeim érdeklődése, fennálló időkeret szerint válogatok. 

A magyar néphagyományban október a Mindszent hava.

Nevét valószínű arról kapta, hogy ebben a hónapban minden jeles nap egy-egy szent nevéhez fűződik. A szentek nevéhez elsősorban szüretkezdő napok kapcsolódnak.
A néphagyományban az október a szüret,  a szüreti bálok, felvonulások, a kukoricafosztás időszaka. 

Mindig megtartok pár cső kukoricát a nyárról, ilyenkorra kiszáradnak és remek dekoráció lesz a lakásban. A szüreteléshez kapcsolódóan eddig az óvoda volt segítségemre, mert mindig volt szüreti mulatság. Itthon meg van sok-sok szőlő és majd préselünk szőlőlét házilag, meg szervezünk valamilyen mulatságot!

Nemzeti ünnepekből sincs hiány októberben.

Ovis, iskolás gyerekeink esetében szerencsénk van, mert ezeknek a megünneplésében segít az iskola, de nekem fontos, hogy itthon is beszélgessünk róla.

Október 6. Az aradi vértanúk napja


Az aradi vértanúk kapcsán meg szoktuk nézegetni a 13 vértanú arcképét. Beszélgetünk a hazaszeretetről. Meg persze a huszárokról, csatáról, ágyúkról, különösen a fiammal.

Október 23.  Az 56-os forradalom napja.

Kicsit keményebb dió, de nekem segítenek a személyes emlékek. Megkérdezzük a nagyszülőket, a dédit, mire emlékeznek ebből az időből.

A hónap tobzódik a világnapokban is.

A világnapok kapcsán mindig kiválasztok párat egy adott hónapban és a köré szervezek a gyerekeknek programot. Semmi bonyolultra ne gondolj! Mondjuk a zene világnapján hallgatunk valamilyen zenét. Zenét máskor is hallgatunk, de ha mondom a gyerekeimnek, hogy ma ennek van a világnapja, akkor ettől rögtön ünneppé válik a dolog és valahogy extrább lesz az a zene hallgatás.

Összeírtam, idén mi került be októberre a naptáramba és milyen ötletek jutottak elsőre eszembe.

Ha neked is eszedbe jut valami jó, írd meg kommentben!

Október 1. Zene világnapja 
Hallgassatok zenét: olyat, amit ők szeretnek, vagy a te egyik kedvenc slágered. Esetleg, amit sosem hallgattatok eddig, operarészletet vagy más népek zenéit.

Október 4. Állatok világnapja
Ilyenkor számos hétvégi programot is találtok ebben a témában. Alkothattok állatokat: rajzolhatnak, gyurmázhatnak, színezhetnek. Remek alkalom elkezdeni gyűjteni a gesztenyéket és abból készíteni állatokat.

Október első péntekje a Mosoly világnapja, pontosabban ennek 🙂 a világnapja.

Október 9. Postai világnap 
Írunk majd levelet és feladjuk a postán,csak, hogy tudják, hogy is megy ez.

Október második péntekje a Tojás világnapja
Ünnepeljük meg valamilyen tojásos étellel. Nálunk tuti omlett lesz a vacsora!

Október 15. A kézmosás világnapja
Ebben az őszi időszakban remek alkalom felhívni a figyelmet a kézmosás fontosságára. Készíthettek plakátot közösen, ami a kézmosásra szólít fel.

Október 16. A kenyér világnapja
Ki szokott otthon kenyeret sütni? Remek alkalom a gyerekekkel közösen elkezdeni! Írtam egy cikket kenyérsütés témában, ide kattintva tudod elolvasni.

Október 18. A testvérek világnapja
Sokszor egymáson vezetik le a feszkót a gyerekeim, ki fogok találni valamit erre a napra, amikor örülhetnek annak, hogy vannak egymásnak.

Október 21. Földünkért világnap 
Nekünk megvan a Glóbi című mesekönyv, ami a bolygónk védelméről szól, szerintem abból olvasok majd a gyerekeimnek.

Október 24. Origami világnapja
Hajtogassatok valamit. Kövessetek az Instagramon, ott biztos teszek fel ötleteket!

Október 31. A reformáció emlékünnepe
Van egy könyvünk Luther Mártonról, ilyenkor mindig abból mesélek nekik.

Tartalmas időtöltést!

Eszti

Kategóriák: Egyéb kategóriaCimkék: ,