Te is szeretsz punnyadni?

Miután egész nap elláttad a gyerekeket, netán dolgoztál és még a gyerekeket is elláttad, a férjed is teljesített a munkahelyén marad még a családnak egy kis szabadon felhasználható ideje, azaz egy kis

SZABADIDŐ.

 

Ezt a kevés, ám annál értékesebb időt arra kéne használnunk, hogy fel tudjuk tölteni testi-lelki tartalékainkat, hogy bírjuk húzni az igát.

Ti, hogy töltitek a szabadidőtöket?

 

Aktívan vagy passzívan?

Az aktív időtöltést általában azok választják, akik szellemi munkát végeznek. Ők a jó érzés érdekében testi, szellemi erőfeszítést tesznek. Pl.: Testmozgás, alkotás, művelődés, társas szórakozás.

Akik fizikai munkát végeznek, azok szeretnek punnyadni: tévéznek, olvasnak.

Mi anyukák melyik csoportba tartozunk?

Netán fizikai munkások vagyunk? Emelgetjük a gyerekeinket, hazacipeljük a cekkert a piacról, 20 kilós babakocsikkal közlekedünk, takarítunk. Így nézve nem véletlenül van, hogy néha csak feküdnénk az ágyon és nem csinálnánk semmit: PASSZÍVKODNÁNK!

Mi a helyzet a szellemi megterheléssel? A gyerekeink iránti felelősség miatt folyamatos ki van hegyezve minden idegszálunk. Megosztjuk a figyelmünket, minimum 2 felé, megszervezzük a családi logisztikát, bankárként észben tartjuk a család pénzügyeit. Mindig jár az agyunk, mivel foglaljuk le a gyerekeinket. Nem csoda, ha néha kimozdulnánk és AKTÍVKODNÁNK egy kicsit!

Bárhogy is töltjük el szabadidőnket, tudatosan figyeljünk arra, hogy most a testi, szellemi felfrissülésünkért teszünk!

Törekedjünk a legjobbra!

Az lenne az ideális, ha együtt töltenénk a szabadidőnket a gyerekekkel, így a közös élményszerzés mellett, azt is elleshetik tőlünk, hogyan töltsék majd el hasznosan az idejüket. Ha ezt kiskoruktól kezdve látják és beépítik, akkor kevés olyan helyzet lesz, ahol a gyerek rángatja a szoknyánkat és nyüszögi: Anyúúúú! Únatkozom!!

A szabadidő tartalmas eltöltése szempontjából az lenne a jó, ha fele-fele arányban szerveznénk otthoni és az elmenős programokat. Az elmenős programok hiányát sokszor az anyagiakra fogjuk, pedig számtalan lehetőségünk van minimális költségből kimozdulni.

Hogyan használjam ki a szabadidőmet?

Íme, néhány ötlet, hogyan tegyük tartalmassá a szabadidőnket:

Együtt a család

Hétköznap

Hétvégén

Szabadban

Szobában/bent

Szabadban

Szobában/bent

Sétáljunk egyet a környéken. Játszunk társast vagy kártyázzunk! Menjünk kirándulni! Piknikezzünk a napalliban!
Biciklizzünk! Építsünk legóvárost! Biciklizzünk egy nagyot a környéken! Irány a játszóház!
Locsoljuk meg a növényeket! Süssünk-főzzünk közösen! Bográcsozzunk, süssünk szalonnát! Látogassuk meg a nagyit!
Irány a játszótér! Olvassunk mesét! Irány a múzeum vagy egy skanzen! Hívjunk valakit vendégségbe!
Egy kis sport: fussunk, rollerezzünk. Nézegessünk családi képeket vagy egy diafilmet! Játszunk turistásat: irány egy kis városnézés! Filmezzünk! Családi mozi délután.
Irány a fagyizó! Lehetőleg gyalog. Meséljünk régi családi történeteket! Piknikezzünk a parkban vagy a kertben! Tanítsunk valamit a gyerekeknek, amit még nem tudnak: Bicskával vágni, sütit sütni, szerelni.
Játszunk fotósat! Fotózzuk le az érdekességeket a szabadban! Énekeljünk, zenéljünk! Sátorozzunk a kertben!

 

Ti, hogy töltitek ezeket a közös időket? Írjátok meg!