Ti megünneplitek apák napját?

Most vasárnap lesz apák napja.  Ezt a jeles napot Magyarországon 1994 óta ünneplik.  Az APÁK NAPJA magyarországi meghonosítására a Borsod megyei United Way indított mozgalmat Miskolcon.

Eredetéről

Apák napja megünneplése az Egyesült Államokból ered. Az anyák napja megalakulásával közel egy időben kezdték ünnepelni. Sonora  háborús veterán apukájának kívánt tisztelegni ezzel az ünneppel, aki 6 testvérével egyedül nevelte fel őket. Az első apák napja június harmadik vasárnapján került megrendezésre, azóta a legtöbb országban, így hazánkban is ekkor tartják.

1972-ben  Richard Nixon ismerte el hivatalos ünneppé.

 

Ti megünneplitek apák napját?

Mivel kis családunk most alakítja közös hagyományait, úgy gondoltam, miért ne vezessük be ezt az ünnepet a családi hagyományok sorába. Korábban már írtam róla, szerintem miért fontosak a családi hagyományok.

Miért pont ezt az ünnepet választottam?

Mi a férjemmel például nem rezgünk rá a Valentin napra, nem érezzük magunkénak, így az kimarad az életünkből.

Apák napjával viszont szimpatizálok, tudok vele azonosulni. A férjem meg biztos örül majd egy kis ünneplésnek. Az anyák napja méltó párja lehet. Szerintem mind a két szülő ugyanolyan fontos szerepet tölt be a családban, emlékezzünk meg hát mindkettőről!

Ha bennünk, anyákban állandóan felmerül a kérdés, jól csinálom, jó anya vagyok, akkor az apák  miért ne bizonytalankodnának?  Ha minket, anyukákat körberajonganak az év egy napján, ahol mindenki elmondja, mennyire szuperek vagyunk,milyen jó anyák vagyunk, mennyire szeretnek minket, akkor ez az apukáknak ezerszeresen is kell.

Itt a remek alkalom: Rajongjuk őket körül, mondjuk el nekik, hogy jó apák, jól csinálják. A gyerekek készüljenek ajándékkal és mondják el apának, mit szeretnek benne.

Az én kedvenc ünnepem az iskolában az anyák napja. Nagyon szerettem látni az anyukák arcán a meghatódságot, a gyerekekből áradó szeretete. Ne fosszuk meg ettől az apukákat!

A szigetszentmiklósi gyülekezeti anyakörben beszélgettünk anyák napja után, ahol a legtöbb anyuka elég rosszul élte meg ezt a napot. Az anyák napi vasárnapon a családok végigjárták a nagymamák, dédmamák, keresztmamák sorát, közben elfelejtették felköszönteni a legifjabb anyukákat.

Akkor jutott eszembe, apák napja megünneplésével,  hátha mintát mutatok, én mire vágynék az én napomon! A gyerekek is látják, hogyan is készülünk, hátha emlékezni fognak rá jövőre.

Mi legyen a meglepetés?

A lányomat, aki 21 hónapos megkérdeztem, mit adjunk apának, ő rávágta, tortát, így valami torta biztos lesz. A többit most nem árulom el, mert Apa lelkes olvasója a blognak, így oda lenne a meglepetés.

Gondoljátok végig, mi apa kedvenc étele, itala, mit szeret nassolni, ez jó kiindulási alap lehet.

Sok ötletet gyűjtöttem össze a Pinterest oldalamon. Katt ide!

 

Ti mivel készültök apák napjára? Kíváncsi vagyok! Írjátok meg!

Kategóriák: Egyéb kategóriaCimkék: