Jeles napok novemberben

Nálunk a november  már csak részben szól az őszről, az utolsó másfél hétben  Mikulásra hangolódunk a gyerekeimmel. Ezért igyekszem november első felét még őszi hangulatban eltölteni. Leveleket, terméseket gyűjtögetni, a hónap eleji jeles napokat megünnepelni.

A magyar néphagyományban november Szent András hava.

A néphagyományban  november a disznótorok ideje. Miután megtörtént a termények betakarítása az asszonyi élet fő színtere a fonó lett.  Itt a jeles napokhoz kapcsolódóan a fonás mellett jellemző volt az éneklés, tánc.
A hónapot meghatározó jeles napok a mindenszentek, halottak napján túl egy-egy szent ünnepéhez kapcsolódnak.

November 1. Mindenszentek / November 2. Halottak napja

Ez a két ünnep a halottakra való emlékezés ünnepe. Mindenszentekkor a katolikus egyház minden olyan szentjéről megemlékezik, akiknek nem jutott külön ünnepnap a naptárban. Halottak napján pedig a meghalt szeretteinkre emlékezünk.

Egy élő adásban osztottam meg az ötleteimet, hogyan érdemes ezt a két napot a gyerekekhez közel vinni, velük együtt ünnepelni. Ha érdekel , csatlakozz a Facebook csoportomhoz, ahol visszanézheted az adást!  CSATLAKOZOM!

November 11. Márton napja



Szent Márton 316-ban született Pannoniában, Savariaban, a mai Szombathelyen. Szent Márton püspökké választása elől elbújt egy libaólba, innen a szokás, hogy ezen a napon libacombot sütünk. Nálunk is ezen a napon, vagy a legközelebbi hétvégén libacomb a menü lilakáposztával. Ilyenkor dupla adagot készítek és az egyik felét lefagyasztom a karácsonyi menühöz.

A gyerekekkel ilyenkor valami libás témában kézműveskedünk.

Ehhez a naphoz kapcsolódnak időjárásjósló hiedelmek. Ilyenkor mi is megfigyelhetjük az időt a gyerekekkel és ellenőrizhetjük, igazak-e még a régi mondások a mai klímaváltozások ellenére is:
„Ha Mártonkor a lúd jégen áll, karácsonykor a sárban botorkál.” Ha Márton napkor esik a hó, hosszú lesz a tél.

Szent Márton történetéhez kapcsolódik, hogy megosztotta köpenyét egy koldussal. El szoktam mesélni a gyerekeknek ezt a történetet és beszélgetünk róla, miért volt ez nagy tett akkor. Idén szeretném, ha közösen kitalálnánk, mi mit tudunk segíteni valakinek, aki rászorul.

Ebben a borongós őszi időben két szent is ünnepet kapott, akinek valamilyen virággal kapcsolatos csoda, hiedelem fűződik a nevéhez.

November 19. Erzsébet napja



Árpádházi szentünk, akinek a szegényeknek vitt kenyerek rózsává változtak a kötényében. Azt hiszem idén veszek egy csokor rózsát az asztalra, hogy felvidítson minket ebben az őszi időben!

November 25. Katalin napja



Katalin nálunk azért is ünnep, mert a férjem anyukájának a névnapja. Katalin naphoz is kapcsolódnak időjárásjóslások: 
„Ha Katalin kopog, karácsony locsog” és fordítva ” Ha Katalin locsog, karácsony kopog.”
Katalin napján egy gyümölcságat tettek a vízbe, ha kizöldült karácsonyig, az a leány közeli férjhezmenetelét jelentette. Nekünk sajnos nincs gyümölcsfánk, de milyen szép lenne karácsonykor egy virágzó gyümölcság!

November  30. András napja

A családban mi ekkor is névnapot ünneplünk. András egy férjjósló, férjszerző varázsnap, sokféle varászlattal. A lányomnál még nem aktuális, majd pár év múlva írok róla!

Novemberi világnapok között is bőven akad, ami érdekes lehet gyerekekkel:

November 9. Nagypapák napja
Remek alkalom, hogy az unokák közös programot szervezzenek a nagypapákkal, vagy felelevenítsünk egy szokást, ami a nagypapákhoz köthető.

November 13. Kedvesség világnapja
A világnap célja, hogy kedves viselkedésre buzdítson mindenkit, hiszen ezáltal boldogabb lesz az életünk.
Összegyűjthetjük a gyerekekkel, mikor vagyunk kedvesek, mit kell ahhoz csinálnunk, hogy mások kedvesnek lássanak minket. Készíthettek hozzá rajzokat. Lehet aznapra „versenyt” hirdetni, ki tud több kedvességet véghezvinni.

November 17. Budapest napja
Remek alkalom egy budapesti városnézésre. Vagy olvassatok mesekönyveket Budapest témában. Mi nagyon szeretjük Brúnó Budapesten-t. Vagy Vakkancs szétnéz Budapesten című mesekönyveket.

November 19. A WC világnapja
ENSZ 2013-ban kiterjesztette világnappá az ázsiai eredetű WC-napot, hogy így hívják fel az emberek figyelmét a higiéniára és a szennyvízkezelés fontosságára.
Gyerekekkel is beszélgethetünk a témáról, a helyes , higiénikus wc használatról. A gyerekeknek izgalmas téma lehet a kaki útja a wc-től a szennyvíz-tisztítóig és tovább.

További ötletekért csatlakozz a Mit játsszak a gyerekemmel Facebook csoportomhoz!

Tartalmas időtöltést!

Eszti