Jeles napok decemberben

December 1-jével beléptünk a téli hónapok sorába. Jön a Mikulás, a Karácsony, Szilveszter. Az egész hónap az ünneplésről szól. Ezek a jeles napok a mai napig élő ünnepek az életünkben, még ha mindenkinek más-más tartalom kapcsolódik hozzá. Valaki Jézus eljövetelét ünnepli, van, akinek ez a szeretet ünnepe. 
Ez az ünnepi hónap remek alkalmakat ad, hogy megteremtsük, megéljük a családi hagyományainkat.

Szülőként az évek múlásával a külsőségek helyett egyre fontosabb lett a gyerekeinkkel való tartalmas időtöltés. Leadtam az elvárásaimból, elengedtem dolgokat és a tavalyi karácsonyunk csodásan nyugodtra,  meghittre sikeredett. 

Az idei célom, hogy ezt megtartsam és jobban odafigyeljek a környezettudatos ünneplésre is.

December a Karácsony hava

December 1. napjától Vízkeresztig tartó időszak. Advent a karácsonyi előkészületek négy hetes időszaka. 

Jeles napok 
ADVENT

 December 6. Miklós napja/ Mikulás

Miklós püspök a 4. században élt Myra városában, jó cselekedeteiről legendák szólnak. Ehhez a naphoz kapcsolódó ajándékozás a 2o. században terjedt el, a gyerekek ablakba tett cipőjébe krumplit, cukrot tettek. Ez a mai napig elterjedt hagyomány. 
Mikulás sokszor krampusz kíséretével járt. Gyerekkoromban  még  kaptam virgácsot, mára ez valahogy  eltűnt. Amikor első alkalommal virgács volt a lányom cipőjében, sírva fakadt,hiszen ő jó volt, miért kapott akkor virgácsot. Azóta csak díszítésként van jelen a virgács, bár idén elgondolkoztam, újra hozhatna nekik a Mikulás!

A családunkban a kezdetektől hagyomány, hogy december 5-én kipucoljuk a cipőinket és kitesszük az ablakba. A gyerekek hozták be azt a hagyományt, hogy ezen a napon süteményt sütünk a Mikulásnak. A gyerekek szépen megterítenek a szobájukban, oda teszik a süteményt meg egy bögre tejet. 

Amit én honosítottam meg az a mikulásreggeli. December 6-a reggel piros-fehéren megterített asztal várja a gyerekeket, mindenféle mikulásos kiegészítővel. Ilyenkor kakaót kapnak és süteményt reggelire. 

December 13. Luca napja

Luca napjához olyan népszokások kapcsolódnak, mint a Luca széke, a  lucabúza ültetés vagy a Luca naptár. 
Ezekről a hagyományokról korábban írtam egy részletes cikket.  OLvaSD EL ide kattintva!

December 21. Tamás napja, a csillagászati tél kezdete

Ezen a napon jellemző volt a disznóvágás.

A Juliánus naptár idejében erre a napra esett Luca ünnepe. Luca név jelentése fény, azaz Lux. Ez az év legrövidebb napja. Ilyenkor sötétedik a legkorábban.

Az idei adventi naptárban az lesz a meglepetés, hogy ezen a délutánon elmegyünk egy esti sétára. Visszük magunkkal a korábban elkészített mécseseinket is, vagy fejlámpát! 🙂

Betlehemezés

Betlehemezés az adventi szokások közé tartozott, Szálláskeresés, pásztorjáték, három királyok látogatása, Heródes-jelenet elemekből tevődött össze. 

Gyerekkoromban anyukám összeszervezte a környékbeli gyerekeket, mindenki beöltözött és betlehemest játszottunk. 
Mi a gyerekekkel voltunk már a Kaláka Betlehemes koncertjén. A templomban is szokott lenni pásztorjáték. 

KARÁCSONY

December 24. Ádám és Éva napja,Szenteste

Minden évben lelkesen faggatom az anyuka társaimat, kinél, hogy alakul ez a nap.  Azt látom, hogy ezen az esén minden családnál más-más a hagyomány. 
A néphagyományhoz kapcsolódó hiedelmek a következő évi bő terméssel függtek össze. Karácsonyfa állításának szokása német mintára honosodott meg nálunk. Előtte különböző termő ágakból: rozmaring, nyárfa, bürök, kökény, készítettek csokrot, azt függesztették fel a gerendára. 
Kezdetben ezt is és a karácsonyfát is aranyozott dióval, piros almával, mézeskaláccsal, pattogatott kukoricafüzérrel díszítették. 
Az ajándékozás is újkeletű szokásnak számít, korábban a fára aggatott sütemények maguk voltak az ajándék. 
A környezettudatosságot szem előtt tartva ezek a régi hagyományok remek útmutatók lehetnek. 

Pár évig ragaszkodtam az otthonról hozott hagyományokhoz,mert nekem ezek varázslatossá tették az ünnepet. Végül a férjemmel olyanra alakítottuk őket, hogy mindenki boldog legyen benne.

Új hagyományunk, hogy december 24-e reggel a feldíszített fa várja a gyerekeket. Egyszerűen képtelenek voltunk a templomi betlehemes vagy egy séta ideje alatt egyedül feldíszíteni a fát. Így 23-a éjjel kettesben egy kis forralt bor társaságában élvezzük a fadíszítést. 
A karácsonyi csodamenümet felváltotta az egyszerűen elkészíthető és a gyerekek szeretik ételek főzése. 
A férjem családjából jött az a hagyomány, hogy az angyalok szaloncukrot szórnak szét, ha itt jártak. A templomból hazajövet a gyerekek már az utcán is találnak szaloncukrot, és az vezeti el őket a fa alatti ajándékokhoz. 

December. 25., 26. Karácsony első és másodnapja

December 25. családi ünnep volt a paraszti életben.

26-án köszöntötték az Istvánokat, illetve ehhez a naphoz kapcsolódik a regölés, ami a magyarság legarchaikusabb népszokása. Regölés nem más mint egy köszöntő: bőséget, termékenységet kér az adott házra. 

Mi első nap a férjem családjával, másnap az én családommal ünneplünk. Élvezem, hogy nem nekem kell főznöm. Finomakat eszünk, jókat beszélgetünk. Anyukáméknál ilyenkor újra gyereknek érzem magam.

December. 31. Szilveszter

Szilveszter pápa ünnepe, az év végi hálaadás ideje. A paraszti életben is fontos szerepet kapott a zajkeltés. 

Apukám 31-én mindig beállított 2 nagy dudával. Nem is értem! Tiszta szülői öngyilkosság! Tőlünk még soha nem kaptak trombitát a gyerekek, de valamelyik nagyszülő mindig megörvendezteti őket. 

Szilveszteri játékokról készülök egy külön cikkel. Keressétek majd a hónap vége felé!

Világnapok

December 11. Nemzetközi hegy nap

2003-ban tartották meg először a NEMZETKÖZI HEGY NAP-ot, mely a 2002-ben rendezett „A hegy nemzetközi éve” rendezvényből született. A nemzetközi nap célja, hogy felismerjük, milyen alapvető szerepet játszanak a hegyek életünkben, és átérezzük annak felelősségét, hogy megvédjük környezetüket.
El tudok képzelni egy szuper kirándulást a hegyekbe! Ha esik a hó, akkor külön izgalom. 

December 14. A hűség napja Magyarországon

A kormány 2001-es rendelete alapján A HŰSÉG NAPJÁ-vá nyilvánította december 14-ét, annak emlékére, hogy a 1921. december 14–16-án Sopronban és környékén megtartott népszavazáson a lakosság többsége a Magyarországhoz tartozás mellett döntött.

Mi minden évben a téli vagy az őszi szünetben elmentünk pár napra anyukámmal Sopronba, amikor már iskolások voltunk. Szerettem a város hangulatát, a csiki-csuki utcákat! 
Ez a jeles nap remek alkalom lehet egy soproni kiruccanásra!

Kívánok nektek kellemes karácsonyi ünnepeket!

Tartalmas időtöltést!

Eszti

Kategóriák: Egyéb kategóriaCimkék: